Vyberte stranu

VITAMÍN D

Vitamín D patrí do skupiny sekosteroidov rozpustných v tukoch, zodpovedných za reguláciu črevnej absorpcie vápnika, fosfátu, horčíka, železa a zinku. Za najlepší indikátor výšky hladiny vitamínu D sa považuje koncentrácia 25(OH) vitamínu D v krvnom sére. Nedostatok vitamínu D sa dnes považuje za celosvetový problém. Zdravotné ťažkosti vyplývajúce z nedostatku vitamínu D sú oveľa závažnejšie ako sa doteraz predpokladalo.

Nedostatok vitamínu D sa spája s mnohými vážnymi ochoreniami ako:
Osteoporóza, osteomalácia, skleróza multiplex, kardiovaskulárne ochorenia, komplikácie pri gravidite, cukrovka, depresia, autoimunitné ochorenia, respiračné ochorenia, rakovina, infekčné ochorenia, Alzheimerova choroba, obezita, atď.

Preto je dnes považované vyšetrenie hladiny vitamínu D za “nutný skríning”. Dostatočná hladina vitamínu D je dôležitá nie len pre zdravie kostí, ale aj pre celkové zdravie organizmu.

Vitamín D prispieva:

L

správnemu vstrebávaniu / využitiu vápnika a fosforu

L
normálnej hladine vápnika v krvi
L

udržaniu zdravých kostí

L

udržaniu zdravých zubov

L

udržaniu správneho fungovania svalov

L
správnemu fungovaniu imunitného systému a zohráva úlohu v procese delenia buniek

Optimálna hladina vitamínu D

v našom tele je 30 ng/ml (95 nmol/L). Táto hladina je dostatočná pre zdravé fungovanie kostí a svalov. Pri tejto hladine však nedosiahneme hormonálne (parakrinné) účinky, ktoré ovplyvňujú imunitný systém, centrálnu nervovú sústavu, gastrointestinálny trakt, kardiovaskulárny systém a ďalšie sústavy. Pre dosiahnutie týchto účinkov potrebujeme mať oveľa vyššiu hladinu vitamínu D. Na základe dlhoročnej štúdie imunoalergologickej ambulancie v Nitre vieme, že hladinu

menšiu ako 30 ng/ml má na Slovensku 78% ľudí. Hladina menšia ako 30 ng/ml je nedostatočná a hladina menšia ako 20 ng/ml je už vážna. To znamená, že viac ako ¾ ľudí nedosahuje optimálnu hladinu vitamínu D. Štúdia bola robená na vzorke 6 tisíc pacientov. Z ľudí do 50 rokov sú na tom najhoršie deti vo veku 11 – 15 rokov. Ich hladiny sa pohybujú na úrovni seniorov. Môže za to práve ich životný štýl – dlhodobé sedenie za počítačom, zlá životospráva a stravovacie návyky.

v našom tele je 30 ng/ml (95 nmol/L). Táto hladina je dostatočná pre zdravé fungovanie kostí a svalov. Pri tejto hladine však nedosiahneme hormonálne (parakrinné) účinky, ktoré ovplyvňujú imunitný systém, centrálnu nervovú sústavu, gastrointestinálny trakt, kardiovaskulárny systém a ďalšie sústavy. Pre dosiahnutie týchto účinkov potrebujeme mať oveľa vyššiu hladinu vitamínu D. Na základe dlhoročnej štúdie imunoalergologickej ambulancie v Nitre vieme, že hladinu menšiu ako 30 ng/ml má na Slovensku 78% ľudí. Hladina menšia ako 30 ng/ml je nedostatočná a hladina menšia ako 20 ng/ml je už vážna. To znamená, že viac ako ¾ ľudí nedosahuje optimálnu hladinu vitamínu D. Štúdia bola robená na vzorke 6 tisíc pacientov. Z ľudí do 50 rokov sú na tom najhoršie deti vo veku 11 – 15 rokov. Ich hladiny sa pohybujú na úrovni seniorov. Môže za to práve ich životný štýl – dlhodobé sedenie za počítačom, zlá životospráva a stravovacie návyky.

Dávkovanie vitamínu D3

Akútne:

Počas a po chrípke (3000 IU/deň)
Po opakovanom respiračnom ochorení (4000 IU/deň)
Počas gravidity (2000 – 4000 IU deň)
Na rýchle dosiahnutie dostatočnej hladiny (6000 – 10 000 IU/deň)
Pred operáciami (6000-8000 IU/deň)

Dlhodobé:

Alergici/astmatici (3000 IU/deň)
Posilnenie imunity (3000 – 4000 IU/deň)
Prevencia chrípky (3000 – 5000 IU/deň)
Udržiavanie dostatočnej hladiny (2000-4000 IU/deň)

Dôvody nedostatku vitamínu D3

Medzi najčastejšie príčiny nedostatku vitamínu D3 patrí:

Nedostatok slnka

Sedenie za počítačom, zlá životospráva, zdržiavanie sa v interiéroch

Horší metabolizmus 25(OH)D

Znižovanie vekom (po 65. roku až o 75%)

Potraviny

Nízkotučné, nekvalitné potraviny, polotovary

Vysoká spotreba vitamínu D

Obezita a chronické choroby (trpí nimi až 30% detí) zvyšujú spotrebu a zároveň znižujú dostupnosť, jedinci majú vyššiu potrebu Déčka

Nedostatok slnka

Sedenie za počítačom, zlá životospráva, zdržiavanie sa v interiéroch

Horší metabolizmus 25(OH)D

Znižovanie vekom (po 65. roku až o 75%)

Potraviny

Nízkotučné, nekvalitné potraviny, polotovary

Vysoká spotreba vitamínu D

Obezita a chronické choroby (trpí nimi až 30% detí) zvyšujú spotrebu a zároveň znižujú dostupnosť, jedinci majú vyššiu potrebu Déčka